8 trends die de rol van de analist veranderen – deel 1 door Jan Kuper

Orriginal Verion

8 trends die de rol van de analist veranderen – deel 1

8 trends die de rol van de analist veranderen – deel 1

Steeds vaker verschijnt de term big data op de strategiekaart van een organisatie. Big Data is immers hot. Gebruik van Big Data leidt namelijk tot concurrentievoordelen. Kijk naar bedrijven als Facebook of Google. Deze gedachtegang leidt ertoe dat steeds meer bedrijven intelligence-afdelingen uitbreiden. Het gevolg is dat de vraag naar analisten/data scientists steeds groter wordt. Als data analist ben tegenwoordig zelfs hot, sexy en wanted. Maar is nu de dataexplosie nu de belangrijkste aanleiding geweest voor deze toename, of zijn er andere bewegingen gaande? Vanuit een technisch (IT) perspectief zou je de vraag naar informatie graag willen toewijzen aan de dataexplosie. Het biedt namelijk vele mogelijkheden voor ontwikkeling van nieuwe tools. Volgens mijn visie is er echter meer gaande. De rol van de analist is namelijk aan het veranderen.

Voordat ik de 8 trends beschrijf die naar mijn mening leiden tot een verandering van de rol van de analist, is het relevant stil te staan bij waarom data/analyse/informatie steeds belangrijker wordt. Deze zijn zowel gelegen in de veranderingen van het consumentengedrag als de wet van Moore.

Trends en veranderingen in consumentengedrag
Nog nooit is het consumentengedrag dermate aan veranderingen onderhevig als de laatste decennia. Wie had 5 of 10 jaar geleden bijvoorbeeld de razendsnelle ontwikkeling en groei van mobiel devices, het internet, of social networks kunnen voorspellen. Gevolg is dat iedereen tegenwoordig met elkaar is verbonden. Er wordt zelfs gesproken over ‘the internet of all things’. Daarbij komt het fenomeen dat mensen gebeurtenissen of informatie met elkaar willen delen. Is het een bezoek aan een concert of het gebruik van een product. Wij willen delen.

Een tweede trend is het feit dat consumenten eenvoudig en snel zonder veel ongemak goederen/diensten willen afnemen. Mean and clean. Het liefst digitaal. Zo wordt verwacht dat in 2020 meer dan 70% van de verkopen van retail producten via het web zal verlopen. Daarbij wil de huidige consument graag de juiste aanbieding op het juiste moment. Recommendation is zeer gewenst, gezien vanuit de wens van de consument.
online shopping

Een derde trend is de opkomst van duurzaamheid maar ook collaborative consumption. Consumenten willen meer met elkaar delen. Ook verspillen van natuur, resources wordt niet meer geaccepteerd. Sharing staat centraal, maar hoe richten we dit in. Ook hier speelt analyse een belangrijke rol. Een vierde trend is het feit dat bestaande apparaten volkomen nieuwe functionaliteiten krijgen. Zo staan we aan de vooravond van zelf rijdende auto’s, google, etc. Algoritmekennis is hier van essentieel belang.

Een vijfde trend is dat consumenten de producten het liefst zodanig willen dat deze voldoen aan al hun individuele verwachtingen. Individualisering ten top. Ik betaal voor hetgeen ik vraag. Kijk naar de individuele wensen die men wil in de reismarkt, verzekeringsmarkt, of retail producten. Bedrijven als Nike en Adidas maken het zelfs mogelijk je eigen schoenen te ontwikkelen. Anderzijds groeperen consumenten zich steeds meer middels de gedachte ‘mind us’. Kijk naar de afname van energie door grote verenigingen als VVE of United Consumers. Kortom de wereld is enorm dynamisch geworden, waar bedrijven goed ontwikkelde sensoren of voelsprieten moeten hebben om dit te kunnen monitoren. Deze voelsprieten zijn de intelligence- afdelingen.

De wet van Moore
Moore (een van de oprichters van Intel) voorspelde dat de capaciteit van transitoren/chips iedere 2 jaar verdubbelt. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden die PC’s en mobiel devices bieden. Tegenwoordig heeft een smartphone meer rekencapaciteit dan een PC 5 of 10 jaar geleden. Gegeven deze wet zou dit betekenen dat we in 2045 zelfs het menselijke brein kunnen benaderen. De verbeterende rekencapaciteit betekent voor analisten dat complexere problemen met nieuwere technieken kunnen worden opgelost. Deze kunnen we gebruiken om aan de consumentenbehoefte te voldoen.

In deel 2 van deze blog zal ik de 8 trends beschrijven die zorgen voor een verandering van de rol van de analist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.